och läser artikeln
"Ekerös kommundirektör har skapat en kultur där ledningen tillskansar sig förmåner"

Startsida - www.ekerobloggen.se    Alla artiklar 2007-    Alla artiklar december 2006-november 2004
Senaste 10 artiklarna   Senaste kommentarer   Länksamling   Mejla Ekeröbloggen    Om Ekeröbloggen
Redaktionsråd & ansvarig utgivare    Kontakt    Publiceringsregler    Citera & kopiera    Cookies    
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

Ekerös kommundirektör har skapat en kultur där ledningen tillskansar sig förmåner

Aftonbladet har granskat Ekerö kommuns representation.

Det som avslöjas är en kultur där kommundirektör Hortlund och hans ledningsgrupp tillskansar sig förmåner på skattebetalarnas bekostnad.

När ledningsgruppen har konferens duger inte ett konferenshotell i Ekerös närhet. Det krävs ett högfjällshotell med spa, scooteråkning, skidåkning. Konferensen hade 17 deltagare. En kväll gick vinnotan på ca 10 000 kr. Hela konferensen kostade 234 000 kr. 

 

Det som nu avslöjas via Aftonbladet visar att kommunledningen i Ekerö har skapat en kultur där man tillskansar sig förmåner på skattebetarnas bekostnad.

Det ingår tydligen i kulturen att det inte går att ha konferens på ett konferenshotell i Ekerös eller i Stockholms närhet. Det krävs ett lyxigt högfjällshotell med spa, scooteråkning, skidåkning. 

En champagne- och alkoholnota på 10 000 kr är måttfullt enligt den kultur som vuxit fram under Hortlunds tid som kommundirektör. Hortlund skriver på kommunens hemsida: "Ekerö kommuns riktlinje när det gäller alkohol till middagar vid konferenser är att måttfullhet ska iakttas. Mängden vin eller öl ska så klart hålla sig inom det som anses vara måttfullt vilket kan betyda 2-3 glas vin i samband med en middag".

Samtidigt som aktuell konferens kostar 234 000 kr har kommunen av besparingsskäl under hösten dragit in snöskottningen för äldre och funktionsnedsatta som kostar ca 200 000 kr/år. Detta kallas prioritering.

Nedan är notan för vin en av dagarna på lyxhotellet i Vemdalen.

Denna vinkonsumtion är måttfull enligt Hortlund och helt enligt kommunens riktlinjer för alkohol till middagar och tillägger på kommunens hemsida: "Då vi är ansvariga för en skattefinansierad verksamhet är det självfallet extra viktigt för oss att konferenser och liknande präglas av måttfullhet."

Enligt Hortlund är det alltså måttfullt att 17 personer dricker vin för 9643 kr. Kommunen bjöd ju gubevars på en trerätters middag och då krävs rejält med vin.

Om denna måttfullhet också innefattar att kommunen betalar för spa, scooteråkning och andra fritidsaktiviteter är upp till läsaren att tolka. Hur dessa privata nöjesaktiviteter kommer skattebetalarna till del är svårt att säga.

Kommunen betalade 166 472 kr för boendet. Men till detta kommer tillägg för t.ex. spa, scooteråkning, alkoholkonsumtion m.m. Kommunen chartrade även en egen buss för transporten. t.o.r Vemdalen.

Det gör att totala kostnaden för konferensen uppgick till 234 000 kr.

Enligt 8 kap 1 § kommunallagen ska kommuner ha en god ekonomisk hushållning.

"Utbildnings- och planeringskonferenser är först och främst fyllda av arbete" säger Hortlund på kommunens hemsida

I detta fall är det en resdag till Vemdalen, en resdag hem från Vemdalen. Med en middag där det i stort sett dricks en helflaska vin per person är det också inlagt en hel dag för spa, skidåkning, scooteråkning m.m.

Hur mycket arbete som utfördes under fjällvistelsen är inte känt för Ekeröbloggen.

Hortlunds årliga resor till fastighetsmässan i Cannes
Aftonbladet har också grävt i Hortlunds årliga resor till Cannes. Aftonbladet skriver: "Ekerös kommundirektör Lars Hortlund har under en rad år åkt till fastighetsmässan Mipim i Cannes.

Han har hus på franska Rivieran och tar ut en arbetsvecka för tre mässdagar.

De årliga resorna har gett Hortlund långa semestrar - men enligt honom själv har det hittills inte lett till en enda ny bostad. ... I år varade heldagsprogramet på mässan under tre dagar, tisdag till torsdag, och det var då Hortlund besökte mässan.

Men Hortlund tog ut en arbetsvecka för besöket och fick betalt för ytterligare två dagar som resdagar".

Dvs dess tre mässdagarna krävde en arbetsvecka plus ytterligare 2 arbetsdagar. Det åtgick alltså 7 arbetsdagar för att besöka mässan i Cannes tre dagar. Hortlund tog även ut semester i anslutning till mässbesöket och var borta totalt 18 dagar.

Hortlund har rest till fastighetsmässan varje år sedan 2007.

Aftonbladet ställer frågan:
Har dina resor till Cannes lett till att ni har fler bostäder nu?
- Det har inte lett till motsatsen i alla fall.

 

Redaktör Red Torsdag 8 December 2016 kl 15.16


Kommentarer


Skriv själv en kommentar till artikeln!

Den publiceras när redaktionen godkänt den. Grundlagsskyddet gäller därmed också för kommentarer. Otillåtet innehåll publiceras inte.

Kommentarer får inte vara uppviglande, utgöra hets mot folkgrupp, innehålla barnpornografi eller olaga våldsskildring eller göra intrång i upphovsrätt. Undvik att namnge personer som inte har beslutsfattande ställning eller som inte är allmänt kända. En kommunpolitiker kan alltså namnges, men inte kommunens receptionist. Kommentarer som har karaktären av hälsningar, obefogade personangrepp, diskriminering, sexism, nonsens eller reklam raderas, liksom länkar till sidor med otillåtet innehåll.

Tänk på att dina åsikter får mer tyngd om du sätter ut ditt namn. ekeröbloggen kan komma att redigera eller korta ner din kommentar.

Senaste 10 artiklarna
M i Ekerö Dålig affär att sälja villan och hyra den – bra att sälja och hyra Sanduddens skola   2017-04-03
Upplåtelse av torgplatser görs på nytt sätt – Ekerö kommunfullmäktiges beslut följs inte   2017-03-27
Gerbys yttrande till Skolinspektionen om Engelska skolans etablering är naivt och felaktigt   2017-03-23
Kedjereaktion i Ekerö, även KD och C hoppar av att omvandla Sandudden till friskola   2017-03-21
Engelska skolan i Sandudden i Ekerö – dröm eller verklighet   2017-03-19
Adam Reuterskiölds ovärdiga teater.   2017-03-14
Utredningen om Sanduddens skola i Ekerö dras i långbänk   2017-03-11
Reuterskiöld (M) lever i sin egen värld när det gäller Ekeröbornas trafiksituationen   2017-03-08
Ekerö kommun – politiker lyssnar inte, vanskött ekonomi, brist på skollokaler   2017-03-01
Mark- och miljödomstolen - Bygglovet olagligt för tennisbanor vid Björkuddsvägen i Ekerö   2017-02-28
Läs mer om Sri Lanka Faddrar
Senaste kommentarer